maandag 26 januari 2009

Dichtwinkel

Op boekenjacht in buurstad Arnhem kwam ik in een achterafstraatje langs een fris ogende etalage. Ik was eigenlijk op weg naar het ernaast gelegen pand, waar zich al jaren een buitengewoon muf ruikend, smoezelig, sloddervosserig en ingezakt antiquariaat bevindt. Ik kijk daar meer uit plichtsgetrouwheid dan gedreven door werkelijke hoop, en heb na ieder bezoek jeuk.
Nu is het begrip 'serendipity' den lezer misschien niet onbekend: naast het gezochte boek staat een ander boek dat nog veel interessanter blijkt, maar waarvan het bestaan je geheel en al is ontgaan. Zoiets vond nu plaats in deze Arnhemse straat en zo kwam ik achter het bestaan van boekhandel Ongerijmd, alwaar men handelt in poezie, kunst, filosofie, landschap en (locale) geschiedenis, als ik het zo prozaisch mag uitdrukken. Een strakmodern en stijlvol ingerichte winkel, niet te groot, maar met een mooie collectie dichtkunst (ook buitenlands, waaronder veel Penguin-uitgaven, die altijd goede tekstedities en dus begerenswaardig zijn, ware het niet dat ze vrijwel zonder uitzondering beroerd gedrukt zijn). Bonus is dat er achterin de smalle en intieme winkelruimte een gedeelte is voor echte kunst, in dit geval van de Arnhemse kunstenaar Roel Rolleman (klinkt als een slecht verzonnen naam uit een moderne Nederlandse roman). Geometrisch werk, maar het valt aangenaam op het oog, alhoewel de mooie inrichting ook een rol kan spelen.



Kom naar Arnhem en laat je verrassen in Nieuwstad (zo heet dat straatje dus). Wat zich aan de andere kant naast Ongerijmd bevindt, weet ik bij God niet meer. Misschien wordt dat jouw serendipitaire ervaring!