woensdag 22 februari 2012

The descendants

Het zal wel weer een kwestie zijn geweest van te hoog gespannen verwachtingen, maar gisteren overkwam me iets wat ik al in geen jaren meer had meegemaakt: ik zat naar een veelgeprezen film te kijken, The descendants met George Clooney en andere prima acteurs, in de bioscoop, op een mooie plaats, in goed gezelschap, in een zeer goed gevulde zaal, en ik wilde na een uur kijken wég, heel graag weg. Maar ik wilde niet flauw zijn of achteraf te horen krijgen dat de tweede helft veel beter was en bleef dus zitten. 'Na een kwartier keek ik op mijn horloge en zag dat er vijf minuten voorbij waren' (onbekende lolbroek). En dat herhaalde zich. Om het kwartier.

Natuurlijk: relatiefilms en films waarin mensen op sterven liggen hebben mijn voorkeur niet, maar dat was het niet. In de film zit alles er net naast. De grappig bedoelde momenten veroorzaken hooguit een vage glimlach, de serieuze momenten zijn zonder uitzondering van een monumentale saaiheid, de spannend bedoelde momenten (heel weinig) glibberen allemaal futloos van het doek af, en de aangrijpende momenten zijn tenenkrommend, met als dieptepunt Clooney die afscheid neemt van zijn stervende vrouw.

En dan het verhaal zelf: man moet toezien dat zijn vrouw na een ongeluk uitzichtloos in coma ligt, probeert de banden aan te trekken met zijn twee jonge dochters van tien en zeventien, hoort van de oudste dat zijn vrouw vreemd ging en gaat (actie! maar niet heus) achter de minnaar van zijn vrouw aan. Waarom is hemzelf net zo onduidelijk als de toeschouwer, en hij neemt bovendien zijn oudste dochter (en haar maffe vriendje) mee op deze in het niets eindigende queeste. Pas dan schijnt hij afscheid van zijn vrouw te kunnen nemen. Ik niet begrijpen...

Goed, ik ben dus een gevoelloze bruut, mét te hoog gespannen verwachtingen. Maar ik kan me bijna niet voorstellen dat je, als je blanco naar de film gaat, niet hetzelfde gevoel van teleurstelling hebt. Of is het gewoon een kwestie dat er genoeg mensen die genieten van flutromans, dus waarom ook niet van flutfilms? Als ik dat beweer, ben ik weer een snob.
Hoe dan ook, jullie zijn gewaarschuwd...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten